Fáj a háta?

Napjaink stresszes, mozgásszegény életmódja számos negatív következménnyel jár a testünk számára. Ülve, mozdulatlanul utazunk, ülőmunkát végzünk. Azonban ennek az ellenkezője is káros, ha valaki túlterheli a szervezetét, izomzatát, csontrendszerét. Keressen bátran, ha fáj a háta!

Jelentkezem!
Hátfájás

Ne kockáztasson!

Már több betegemtől hallottam, hogy korábban a hallott/olvasott tornagyakorlatokat végezték, de hiába gyakorolták hetekig, nem hoztak eredményt. Kérem, ne "kísérletezzen", mert könnyen árthat önmagának! Forduljon mielőbb orvosához és csontkovács szakemberhez!

Jelentkezem!
Torna a földön

Császár Róbert
csontkovács
+36 (70) 3400 - 717
Hívjon bizalommal!

Véleményem szerint Robi az egyik legjobb csontkovács Budapesten, mindenkinek szívből ajánlom.
Kovács Enikő, III. kerület

Kedves Császár Róbert Úr! Nagyon köszönöm a sok segítséget, mert Ön nélkül sokkal nehezebb lett volna a felépülésem!
Toldi Ferenc, VI. kerület

Végre egy igazán ügyes, szimpatikus csontkovács, akihez nem órákig utaznom! Minden kezelés után évekkel fiatalabbnak érzem magam! :)
Judit, Dunakeszi

Kedves Róbert! Nagyon szépen köszönöm fáradozásait, amit a férjemért tesz folyamatosan.
Gazdag Józsefné, X. kerület

Betegségek

Gerincferdülés
Isiász
Kopásos gerincbetegség
Lumbágó
Sérv

Gerincferdülés

Gerincferdülésen a gerincoszlop oldalirányú görbületét értjük. Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen lecsökkent, olyannyira, hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.
Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása (torzió) is, aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon ágyéki púp alakul ki.

A hátgerinc a test egyik legfontosabb része.

Nemcsak azért, mert védelmezi a gerincvelőt, hanem azért is, mert ez adja az egész test tartását, összeköttetését biztosítja és a hajlékonyságot.

A hátgerincnek természetes “S alakú” görbülete van, ami oldalnézetben látható.
Normális esetben a gerinc hátulnézetben egyenes, de ha az “S alak” innen is látható, azok a (scoliosis) gerincferdülés tünetei. A gerincferdülésnek számos oka van.
Serdülőkorban a hirtelen növekedés okozhatja.
Felnőttkorban kiválthatja genetikai rendellenesség, lebénult, sérült izomzat vagy csontelváltozás. A gerincferdülés tünetei a súlyosságától függenek, ezt a normális görbülettől való eltérés fokával mérik.
Enyhe esetben a görbület legfeljebb 40 fokos, ezt olyan fizikai elváltozásból vehetjük észre, hogy az egyik csípő vagy váll magasabban van, mint a másik.
Súlyosabb esetben a görbület nagyobb 40 foknál, és olyan tünetek jelentkeznek, mint a fájdalom, a gyengeség, a zsibbadás, a mozgási nehézség és az emésztési problémák.
A legsúlyosabb esetben a görbület nagyobb 60 foknál, és a deformálódás érintheti a mellkast is, ami szív- és légzőszervi problémákhoz vezethet. Hosszútávon egyre erőteljesebb hátfájással, derékfájással párosul és súlyos gerincproblémák kialakulásához vezethet.
A csigolyák, porckorongok aszimmetrikusan terhelődnek és az egész vázrendszer statikai terhelése felborul.

Idővel jelentős kopások, meszesedések jönnek létre, mely a gerincsérv kialakulását jelentős mértékben elősegítheti, valamint csípő, térd és boka ízületi kopásokhoz vezet.

A gerincoszlop felépítése és működése

A gerincoszlop bonyolult felépítésű szerv, a csontváz központi része, a nyak és a törzs vázát képezi. Feladata a testtartás biztosítása, a nagy kiterjedésű mozgások koordinálása. Emellett rugalmasságának köszönhetően tompítja a járáskor keletkező rezgéseket az agy felé.
A gerincoszlop 33-35 csigolyából áll, melyek egymáshoz ízületekkel és porckorongokkal kapcsolódnak. Felülről lefelé haladva megkülönböztetünk 7 nyakcsigolyát, 12 hátcsigolyát, 5 ágyékcsigolyát, 5 keresztcsonti csigolyát (melyek keresztcsonttá csontosodnak össze), és 4-6 csökevényes farok csigolyát, melyek közül az utolsó kettő vagy három teljesen összecsontosodik.
Egészséges egyénben a gerincoszlop szemből nézve egyenes, oldalirányból nézve pedig a háti szakaszon egy hátrafelé domború görbület (kyphosis), az ágyéki területen pedig előre felé domború görbületet (lordosis) észlelhető.

Az általam végzett Csontkovács kezeléssel illetve az általam összeállított és bemutatott gerinctornával nagymértékű javulás, teljes gyógyulás érhető el!

Isiász

Szervezetünkben a leghosszabb ideg nervus ischiadicus az ülőideg, a medencénél indul, a csípő- és farrészen halad a combokba, majd az alsó lábszárba. Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, a lábszárak és lábak érző beidegződéséről.
Ha az idegrostok összenyomódnak, isiászos fájdalom lép fel, amely körülbelül 6 hét alatt múlik el.
Kiválhatja porckorongsérv, gerinccsatorna-szűkület, kopásos ízületi betegség, ritkább esetben baleset, sérv vagy daganat is.
Enyhe formája elviselhető fájdalmat okoz, súlyos esetben bénuláshoz is vezethet.

Az isiász tünetei:

A deréktáji fájdalom az egyik (ritkán mindkét) láb felé kisugárzik, nyomásra is érzékeny.
Tapasztalhat a beteg zsibbadást, izomgyengeséget, – összehúzódást, inkontinenciát, reflex- és érzéskiesést tűszúrásos fájdalmat vagy mozgászavart is.
A beteg tipikus pózban áll, nem tud felegyenesedni.

Torna:

Ez szintén krónikus esetben, illetve a panaszok megelőzésében játszik szerepet. Hosszú távon a legfontosabb szereppel bír a rendszeres mozgás!

Természetesen ezt a betegséget is hatékonyan tudom gyógyítani a csontkovács kezeléssel!

Kopásos gerincbetegség

A gerincbetegségek jelentős része kopásos, vagyis latin szóval degeneratív eredetű.
Ahogy idősödünk a kopás természetes folyamatként jelentkezik.

A porckorongok víztartalma már viszonylag fiatal korban csökkenni kezd, ezzel fokozatosan veszítenek rugalmasságukból. Ezért fontos a sok folyadék hiszen szervezetünk is 70-80%-a vízből áll.
Ilyenkor magasságuk csökken, és a gravitáció is nyomást gyakorol. A csigolyatestek közötti rés is keskenyebb lesz, az ízületek alkotórészeinek elhelyezkedése megváltozik.
Ez esetben a túlterhelés jelentkezik (például hosszú ideig tartó fizikai terhelés, elhízás, féloldalas terhelés – amit a keresztcsont elmozdulása okozhat – veleszületett fejlődési rendellenesség, rossz tartás stb.) a gerinc csak egy ideig tudja ellensúlyozni, ez után egyre súlyosabb panaszok, fájdalmak jelentkeznek.
Ha a porckorongok víztartalma csökken, már nem tudják megfelelően ellátni “lökésgátló” szerepüket.
Ennek következtében a csigolya szélei ajakszerűen kiszélesednek, csőrképződés alakul ki azért, mert a szervezet igyekszik a kevésbé teherbíróvá vált részt megszilárdítani, mészlerakódással mintegy hidakat építve a csigolyák közé, és ebben a körülvevő izomzat is részt vesz.
Ez a természetes védekező folyamat nem jár feltétlen fájdalommal, csak akkor, ha a csőrök a közelükben lévő szalagokat, ízületi tokot vagy izmokat nyomják és így tartós, éles, fájdalmat okozhatnak.

A porckorongok magasságának csökkenése a csigolyanyúlványok által képzett csontos csatornát beszűkítheti, az ebben futó igen fontos erek és idegek izgalma ugyancsak jellegzetes tüneteket okozhat.
Az izmok igyekeznek ehhez az új helyzethez alkalmazkodni: megrövidülnek, feszessé, görcsössé válnak, az ilyen izomzatnak rossz az oxigénellátása.
Ez önmagában is fájdalmas lehet. Az izom kompenzálni fog, kényszerül.

Nagyon jól gyógyítható, kezelhető komplex Csontkovács kezeléssel!

Lumbágó

Lumbágón (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük.
Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.
Az orvosi szakirodalom ezeket az elváltozásokat a fibromialgia csoportba sorolja.
A latin fibro előtag a rostos szöveteket, izmokat, inakat, szalagokat, a mialgia izomfájdalmat jelent.
Előfordulása nem korhoz kötött, fiataloknál is előfordul, bár idősebb korban gyakoribb lehet az erősebb kopások és a megerőltettet izmok miatt.
A lumbágó és az isiász önmagukban nem betegségek, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére, izmok gyulladására utaló, figyelmeztető jelek.

Lumbágó tünetei:

A lumbágó sokszor egy apró, hirtelen mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik vagy könnyűnél (jellemzően akkor, ha emelkedéssel egyidejűleg a testünkkel elfordulunk).
A váratlan, heves fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén, a keresztcsontnál jelentkezik, és néha annyira erős, hogy a legtöbb mozdulat lehetetlenné válik.
A hát izomzata ezen a területen összehúzódik, görcsössé válik és ez megnöveli a fájdalmat.
Amikor a fájdalom kisugárzik a farba vagy a lábba, akkor isiászról beszélünk.
Az érintett ilyenkor jellegzetesen görbült, merev tartással mozog.
A köhögés, szellentés, nevetés vagy tüsszentés újabb fájdalmat okoz.
Az erőlködés miatt fájdalommal jár a székletürítés is.
Az izmok nem ritkán rögzítik a gerincet, az érintett oldalon a hosszú hátizmok megfeszülnek, azok feszes húrként tapinthatók.
A fájdalom nem kisugárzó.
A deréktáj ütögetésre, nyomásra is érzékeny.

Kezelés:

Az általam végzett Csontkovács kezeléssel és személyre szabott speciális tornával a tünetek kezelhetőek, megszüntethetőek!

Sérv

Gerincünket más specialitás is jellemzi, nevezetesen a porckorongok.
Ezek a rostos gyűrűk 2 csigolya között helyezkednek el.
Szerepük alapvető a gerinc működése szempontjából.
A gerincoszlop biztosítja a felegyenesedett testtartást: az egyes csigolyákra és a gerincre mint egységre is nagy súly nehezedik.
Ez pedig igen rövid időn belül a csigolyák kopásához, fájdalomhoz, gyulladáshoz, hosszú távon
mozgásképtelenséghez vezetne.
Nos, ennek megelőzésére szolgálnak a porckorongok, melyek rugalmas párnaként biztosítják a gerinc rugózását, különösen megterheléskor.

Mi történik a porckorongokkal?

Amennyiben a gerincet terhelés éri, a porckorongok összenyomódnak.
Szerencsés esetben ez az összenyomódás egyenletes, ám – sajnos – ez ritkán valósul meg.
Életünk során számos stressz, baleset, tartós egyoldalú terhelés éri gerincoszlopunkat, ami a csigolyákat
kimozdítja természetes helyzetükből.
FONTOS! A csigolyák kimozdult helyzetükből nem mindig képesek visszaállni az eredeti pozícióba ilyenkor kell a csontkovács! Ekkor pedig lassan elkezdődik az a folyamat, amely a porckorongok elöregedéséhez, orvosi szóval degenerációjához vezet.

A sérv kialakulása:

A külső, meggyengült rostok között a belső kocsonyás anyag lassan elő boltosul.
Ezt nevezzük porckorongsérvnek.
A kiboltosulás mértéke különböző lehet, legrosszabb esetben a külső gyűrű átszakad, és a belső kocsonyás
anyag elfolyik belőle.
A kiboltosulás akár vissza is húzódhat, például tehermentesítés hatására.
Ilyenkor hosszabb-rövidebb időre a tünetek is megszűnnek.
Porckorongsérv elméletileg a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, mégis vannak kiemelt területek.
Ilyenek a nyaki és a deréktáji, lumbális szakaszok.
Ráadásul a tartós, egyoldalú megterhelés is ide vezet.
Ilyenkor ugyanis a csigolyák egymáshoz képest elcsúsznak.
Súlyos terhek emelése, cipelése is igen nagy pluszterhet ró a gerincoszlopra, különösen az ágyéki szakaszra.
A problémát sokszor a súlyfelesleg is fokozza, hiszen ez is ugyanúgy megterheli a gerincet.

Tünetek:

A gerincsérv minden esetben fájdalommal jár!
gerincsérv – akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ezért sürgős kezelésre van szükség. Attól függően, hol alakul ki a sérv, illetve milyen fokú, a tünetek is nagyon változatosak lehetnek, az enyhétől egészen a súlyos mozgáskorlátozottságig vagy akár bénulással járó tünet együttesig.

  • L1-L3 (ágyéki 1-3 csigolya): ezen csigolyák érintettsége például a combizmokban okoz gyengeséget.
  • L4 (ágyéki 4-es csigolya): ha itt a probléma gyökere, a lábszárizmaink lesznek gyengébbek, nehézséget
    okozhat, hogy lábujjhegyre álljunk.
  • L5 (ágyéki 5-ös csigolya): talán itt alakul ki leggyakrabban a sérv. Ilyenkor a nagylábujj felé sugárzik a fájdalom, és annak gyengesége, zsibbadása is jelentkezhet.

Kezelése

A terápia meghatározásához az egész testet meg kell vizsgálni Fontos például hogy a sérv akadályozza e a vizelést vagy a székelést, hogy mióta észlelhető a fájdalom, illetve az, hogy mozgatásra miként reagál a beteg. Ez után személyre szabni a terápiát (gyógymasszázs, csontkovácsolás) és a kezelés végén a torna!

A gerinc sérv nagymértékben gyógyítható az általam végzett csontkovácsolással és speciális tornával!

Ugrás az oldal tetejére

2011-2013 | csontkovacsbudapest.hu | © Minden jog fenntarva!